ma 11/02 2013
Hoofdpijn en sportbeoefening

Hoofdpijn en sportbeoefening

10 % van de bevolking heeft regelmatig last van hoofdpijn. Soms zijn deze personen geneigd om dan maar niet te sporten, maar dat is niet nodig en soms kan het zelf helpen om hoofdpijn te voorkomen!

Spanningshoofpijn is een niet kloppende hoofdpiin wat aanvoelt als een band om het hoofd. Vaak is stress de oorzaak en heeft men gespannen spieren in nek en schouder. Door hard te lopen loopt men de stress eruit en worden de spieren soepeler. Hardlopen is dus prima als je wel eens spanningshoofdpijn hebt.

Bij migraine(achtige) klachten komen de klachten vaak als een "aanval" en heeft men kloppende hoofdpijn. Sportbeoefening is vrijwel nooit de veroorzaker van een aanval, al kan wedstrijdspanning wel een aanval provoceren. Door regelmatige duurlopen kunnen aanvallen langer wegblijven en wat zwaarte betreft verminderen. Stevige intervaltrainingen kunnen wel een aanval uitlokken. Ook bij deze vorm van hoofdpijn is er dus geen reden om niet te gaan hardlopen met een niet te hoge intensiteit! Voor iedereen is het belangrijk om voldoende water te drinken maar voor mensen die makkelijk last hebben van hoofdpijn is dit extra belangrijk.Ook onvoldoende eten kan de klachten provoceren.

Blijven de klachten terugkomen dan is het te overwegen om in overleg met je arts voor het hardlopen een hoofdpijntablet te nemen. Hardlopers die heel vaak migraine krijgen, krijgen vaak Beta-blokkers voorgeschreven. Helaas beinvloeden deze de duurloopconditie nadelig en treden vaak vermoeidheidsklachten op.

Indien je een uitgebreid artikel wilt ontvangen over hoofdpijn en sportbeoefening zal ik dit graag toesturen.

 

Reactie plaatsen
Naam
E-mail
Bericht
Reacties worden geladen...

| Specials |

54e De Hypotheker-Beekloop

54e De Hypotheker-Beekloop

woensdag 21 augustus a.s.

JOOP broeders op Facebook

| laatste reacties |

JoopBroeders.nl is powered by Cognito Concepts
sponsored by
Casadelmar