di 17/04 2012
Hardloopbeleving Luc Krotwaar

Hardloopbeleving Luc Krotwaar

Deze keer een leuk en geestig artikel voor de rubriek hardloopbeleving van de hand van Luc Krotwaar. Ik heb dit artikel geleend van www.runnersplaza.nl

Bleek, snake en een fake-week
3 trainingen uit de oude doos

Het is warm in Boulder deze zomer. Met atleet Marco Gielen betrek ik een basement appartement van een familiewoning. Groot zat hoor deze woning, de familie is oprichter/eigenaar van theemerk ‘Celestial Seasonings’. Overdag’s train ik hard, heel hard. Gemotiveerd tot op het bot. Alle ingrediënten zijn daarvoor aanwezig. Bergen en meren, hoogte en warm weer, heerlijk. En daarbij nog een debuutmarathon die voor de deur staat. Niet gehinderd door pijntjes of kennis over trainingsleer vliegen de dagen voorbij. Een ochtendtraining, theedrinken bij de bovenburen, slapen, een middagtraining, thee drinken bij de bovenburen, eten en slapen.

Onze gastvrouw bakt graag koekjes. Iedere week weer en iedere week meer. Na 3 weken duwt ze de koekjes bijna bij me naar binnen. ‘Luc, je hebt deze echt nodig!’ Eenmaal thuis en 1000+ kilometer in 5 weken tijd later valt pas het kwartje. 56 kg bij een vetpercentage van 1,9%.

Een jaar eerder trainde ik al eens in Boulder. Met een grotere groep Nederlandse lopers deze keer. Een van hen is Rene Godlieb, net als Marco een topper op de halve marathon. En met een tegengesteld karakter. Waar je Marco onmogelijk op de kast kan krijgen, is dat bij Rene een eitje. Rene loopt een kwartier voor de start van training of wedstrijd tot een kwartier na afloop over. Niet met melkzuur maar van temperament.
Daar wordt bij de jaarlijkse NK 10.000 meter gretig gebruik van gemaakt. Rene maakt dan werkafspraken met alle favorieten voor de titel over wie wanneer kopwerk doet om te komen tot een mooie eindtijd. Alleen geven niet alle favorieten even veel om een snelle tijd. De meesten worden liever kampioen. Bij de eerste aflossingsbeurt die niet volgens protocol verloopt barst Rene’s hoofd bijna uit elkaar en is hij zo opgewonden dat anderen weten dat met hem geen rekening meer hoeft te worden gehouden. Ik beken hierbij weleens bewust zo’n protocol in het honderd te hebben laten lopen.

Maar goed, tijdens deze stage loop ik met Rene voor een groepje uit. Rene heeft het erover dat we erg voorzichtig moeten zijn met slangen die je letterlijk op je pad tegen kunt komen. In gedachten dwaal ik af. Herinner me dat Rene weleens panisch kan reageren op dieren. Bij een cross een paar jaar eerder in Wageningen lagen we ook aan kop. Opeens ging hij wandelen! Waarom? Omdat 2 paarden en ruiters ons tegemoet kwamen. En ik heb toen op hem gewacht, hem als het ware langs de ruiters moeten praten. Met dit in m’n achterhoofd roep ik: ‘pas op, slang!’ Ik kijk opzij en Rene hangt via een prachtige reflex al een halve meter boven de grond. Twee momenten van geluk volgen elkaar snel op. Het eerste dus die prachtige sprongreflex en daaropvolgend dat hij zich bedenkt voor hij me aanvliegt. ‘Wil je dat echt NOOIT meer doen?’ ‘Sorry Rene, haha’.

En dan nog die fake-week. Eind jaren tachtig was ik in praktijk een midden-lange afstandloper, liep afstanden als de 800 meter, 1500 meter, 3000- en 5000 meter. Maar in beleving was ik liever marathonloper. Keek bij marathons op tv met verbazing naar tussentijden van deze lopers. Wetend dat ik zo’n snelheid niet eens 10 kilometer lang kon volhouden. Dat ik het NOG niet kon volhouden, want ooit zou ik me bij deze subcultuur aansluiten. Omdat dit volgens insiders nog jaren zou moeten duren, besloot ik in een opwelling een echte marathon trainingsweek te proberen. En ja hoor, zondagavond belde ik trots trainer van de midden- en lange afstandgroep van PSV, Fred Looijmans.

‘200 kilometer!’ ‘Huh, wat?’ ‘Ik heb deze week 200 kilometer gelopen.’ ‘Maar op het schema stond…’ ‘Ja, maar ik heb alles geteld. Heb niks op de fiets gedaan of met de bus. Heb stukjes naar afspraken of boodschappen allemaal rennend gedaan. Goed he, net als in Africa.’ ‘Hoe lang waren die afzonderlijke stukjes dan’? ‘Meestal 2 tot 4 kilometer, mooi he?’ ‘Alles minder dan 30 minuten telt niet, Luc!’ ‘Oh.’ 

Reactie plaatsen
Naam
E-mail
Bericht
Reacties worden geladen...

| Specials |

54e De Hypotheker-Beekloop

54e De Hypotheker-Beekloop

woensdag 21 augustus a.s.

JOOP broeders op Facebook

| laatste reacties |

JoopBroeders.nl is powered by Cognito Concepts
sponsored by
Casadelmar