do 31/05 2012
Trimloop eindigt in nachtmerrie

Trimloop eindigt in nachtmerrie

Dat was de kop boven een artikel op de hoofdpagina van het Eindhovens Dagblad de dag na de 40e de Hypotheker-Beekloop. Hierbij mijn visie op het gebeuren rondom de massale aanval van hoornaars op de deelnemers.

Het was lekker weer tijdens het opzetten van de kramen en het uitzetten van het parcours. De vrijwilligers waren mooi op tijd en alles liep eigenlijk op rolletjes. Ik stond al een tijdje naar het voorbijlopen van de lopers te kijken en ging terug naar de plaats van de inschrijvingskramen. Mijn vrouw Corry maakte me er op als eerste op attent dat er lopers gestoken waren door wespen. Mijn eerste gedachte was dat een enkele prik niet zo heel spannend was, maar al heel snel werd duidelijk dat er meer aan de hand was. Er lagen op verschillende plaatsen lopers op de grond die onwel geworden waren door meerdere wespensteken. Na kort overleg met de beveiling van GGzE locatie de Grote Beek, waren we er snel uit. De loop moest met onmiddellijke ingang gestopt worden om de hulpverleners hun werk te kunnen laten doen!

Een enkeling had daar niet meteen begrip voor maar de meeste lopers hadden wel in de gaten dat het niet anders kon en vertrokken rustig naar huis. Ook degenen die eerst doorwilden hebben we snel kunnen overtuigen dat dit echt niet kon. Inmiddels stonden er al minstens 100 personen te wachten bij de EHBO en was er groot alarm geslagen door de meldkamer van GGzE en maar liefst zes ziekenwagens en een traumahelicopter werden ingezet.

Tijdens een rondrit met een auto van de beveiliging kreeg ik een eerste telefoontje van de media en ik zat meteen life in de uitzending van Omroep Brabant. Het was wel even schrikken toen ik hulpverleners aan het reanimeren zag en deze boodschap heb ik maar niet aan Omroep Brabant doorgegeven. Niet leuk als je thuis zit en ongerust bent!

Binnen een half uur was er een persconferentie met een aantal TV-zenders en een aantal andere media. Het is mij een raadsel hoe deze zo snel op de hoogte zijn.

Uiteindelijk blijken er honderden lopers gestoken te zijn, waarvan er ongeveer 100 behandeld zijn en er 12 naar het ziekenhuis zijn vervoerd. De meesten konden na behandeling naar huis maar twee zijn nog wat langer in het ziekenhuis moeten blijven. De dame die gereanimeerd is, heeft maar liefst 40 steken gekregen. Gelukkig is het ook met haar goed afgelopen want het had anders af kunnen lopen!

Er zijn verschillende theorieën waarom dit heeft kunnen gebeuren. De hoornaars (grote wespen) zouden agressief geworden zijn door het lawaai van de voetstappen of door de transpiratiegeur van de deelnemers. Van een aantal lopers heb ik begrepen dat er iemand tegen een boom heeft staan plassen net voordat de aanval begon. De hoornaars zaten in een gat laag in de boom en wellicht heeft deze persoon in dat gat geplast. De waarheid blijft echter gissen maar ik persoonlijk denk dat dit de reden is geweest van de aanval. Dezelfde avond is het nest nog vernietigd om verdere ongelukken te voorkomen.

Ook de volgende dagen is de Hypotheker-Beekloop nog nieuws geweest wat nationaal en internationaal aandacht heeft gekregen.

Met de 12 personen die behandeld zijn hebben we een paar weken later nog koffie/thee gedronken met gebak erbij in de Gebakken Peer bij GGzE en we hebben een bloemetje overhandigd voor de schrik.

De Hypotheker- "Steekloop" van augustus 2006 is een zeer memorabele editie geworden in de rijke historie van de Beekloop! 

Reactie plaatsen
Naam
E-mail
Bericht
Reacties worden geladen...

| Specials |

54e De Hypotheker-Beekloop

54e De Hypotheker-Beekloop

woensdag 21 augustus a.s.

JOOP broeders op Facebook

| laatste reacties |

JoopBroeders.nl is powered by Cognito Concepts
sponsored by
Casadelmar