wo 21/03 2012
Blessurepreventie en herstel na een blessure

Blessurepreventie en herstel na een blessure

“Blessures komen in galop en verdwijnen stap voor stap” Dit is een uitspraak van een bekende hardloper. Ik heb er eens goed over nagedacht en kan me hier toch niet helemaal in vinden.

Slechts een heel klein deel van de blessures ontstaat namelijk ineens. De oorzaak van vrijwel alle blessures ligt namelijk bij overbelasting. Als iemand bij mij komt met een blessure en er is een logboek gebruikt, dan kan vrijwel altijd de oorzaak terug gevonden worden. Men is bijvoorbeeld anders, sneller of langer gaan trainen. Als er een combinatie van deze factoren is, dan liggen de blessures helemaal op de loer.

Heeft de hardloper met een blessure dan helemaal niets aan voelen komen? Jawel, achteraf weet men wel dat er wat klachten waren, maar deze werden vaak genegeerd. Want als je een blessure hebt moet je stoppen met hardlopen en daar zit een hardloper niet op te wachten! Het gevolg is dat men met oogkleppen op gewoon doorgaat totdat de blessure echt de kop opsteekt en “in galop komt”. Met als gevolg dat de loper er nu echt voor een aantal weken uitligt, het herstel stapje voor stapje gaat en vaak weken op zich laat wachten. Voor een deel ben ik het dus toch wel eens met de uitspraak “Blessures komen in galop en verdwijnen stap voor stap” !
 
Als er een echte blessure is komt de volgende veelgemaakte fout naar voren. Men vergeet sportmedisch advies te vragen en doet eigenlijk maar wat. Een week of twee rusten en dan weer op de oude voet verder gaan is niet verstandig want zeer waarschijnlijk komt de klacht weer terug en vaak ook nog heviger. Door sportmedische hulp te zoeken kan het herstel veel sneller gaan en kan men advies rijgen over de manier waarop het beste de sportbeoefening het beste weer kan worden opgepakt. De eerst aangewezen disciplines die hulp kunnen bieden zijn
bijvoorbeeld een sportarts, sportfysiotherapeut, manueel therapeut, osteopaat en sportpodotherapeut.
 
Ik heb een laagdrempelige methode gevonden om mensen met beginnende klachten te helpen om te voorkomen dat ze echt geblesseerd raken. Ik heb de meest voorkomende hardloopblessures onderzocht en voor al deze klachten een vragenlijst gemaakt met vragen die alleen maar met “ja” of “nee” beantwoord hoeven te worden. Er zijn een paar terugkerende vragen zoals bijvoorbeeld “heb je overgewicht?” en de tip is dan natuurlijk na het positief antwoord “probeer wat af te vallen.” Andere algemene vragen gaan bijvoorbeeld over of de loper meer, sneller of harder is gaan trainen en of de loopschoenen meer dan twee jaar oud zijn. Per blessure zijn er een paar wisselende specifieke vragen zoals “heb je een holvoet” of “loop je vaak op bolle wegen” of “zijn de bovenbeenspieren kort”. Na het invullen van de vragenlijst krijgen de lopers een aantal tips en een artikel met aanvullende informatie. Vrijwel nooit is het advies om tijdelijk of helemaal met lopen te stoppen, maar vaak wordt wel geadviseerd om het even wat rustiger aan te doen. Met die paar tips en door tijdelijk de belasting wat aan te passen verdwijnen de meeste klachten als sneeuw voor de zon. Als de klachten minder worden kan de belasting weer geleidelijk worden opgebouwd.
 
Verdwijnen alle klachten met deze aanpak? Nee, een waterdichte methode is er helaas niet en er zijn blessures die echt verholpen moeten worden met (para)- medische hulp. Als blijkt dat de klachten na een aantal weken niet minder worden kunnen de lopers doorverwezen worden naar de juiste instanties. Er zijn erg korte lijnen waardoor er geen onnodige tijd verspild wordt en de loper zo snel mogelijk, maar wel verantwoord weer aan de gang kan gaan met lopen. Mensen met klachten kunnen een mail naar mij sturen en krijgen vervolgens een kosteloos advies. Ook voor het doorverwijzen bij blessures naar goede behandelaars kan contact met mij worden opgenomen. De mail mag gericht worden aan joopbroeders@runnersplaza.nl en zal in de meeste gevallen nog dezelfde dag worden beantwoord. Op de website www.joopbroeders.nl zal ik ook regelmatig artikelen over hardlopen zetten.
 
Als ik een kleine bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het aantal klachten blessures en lopers snel weer gezond aan het hardlopen kunnen, ben ik zeer tevreden!
 
Joop Broeders
Reactie plaatsen
Naam
E-mail
Bericht
Reacties worden geladen...

| Specials |

54e De Hypotheker-Beekloop

54e De Hypotheker-Beekloop

woensdag 21 augustus a.s.

JOOP broeders op Facebook

| laatste reacties |

JoopBroeders.nl is powered by Cognito Concepts
sponsored by
Casadelmar