do 20/09 2012
Trainen met een hartslagmeter

Trainen met een hartslagmeter

Trainen met een hartslagmeter zorgt er voor dat je efficiënter traint.
Tabellen die uitgaan van een vaste hartslag voor iedereen met dezelfde leeftijd hebben weinig waarde. Tussen twee, even oude en even getrainde, personen kunnen verschillen in de hoogte van de hartslagen oplopen tot 50 slagen.

Het is dus belangrijk om goed te bepalen in welke zones je moet trainen.

Drie waarden zijn belangrijk om te bepalen:

1) De rustpols. Deze kun je eenvoudig bepalen door een paar dagen de pols op te nemen voor je opstaat uit bed. Deze waarde is een goede graadmeter voor de conditie. Daalt je rustpols dan is je conditie verbetert.

2) De maximale hartslag. Deze kun je bepalen door een praktijktest. Let op: doe deze test alleen als je een getrainde loper bent! Doe de test onder normale omstandigheden dus niet in winderig, te warm of te koud weer.  Begin met 15 minuten hardlopen, versnel 5 minuten in een hard tempo en ga de laatste 30 seconden voluit, het liefste tegen een viaduct op. De maximale hartslag daalt ongeveer met 1 slag per jaar en kan door training niet worden beïnvloed.

3) De anaerobe drempel, ook wel omslagpunt genoemd. Deze waarde is een goede graadmeter voor de conditie. Wordt het omslagpunt hoger, dan is de conditie verbeterd. Je kunt deze waarde op verschillende manieren bepalen:
 

Probeer in een uur zoveel mogelijk meters te maken. De gemiddelde hartslag zal redelijk in de buurt liggen van het omslagpunt.

Een betere manier is het vaststellen van het omslagpunt door een zogenaamde conconitest. De atletiekbaan wordt door middels van pillonen ingedeeld in stukken van 20 meter. Er wordt een geluidsband gebruikt met piepsignalen en op ieder piepsignaal moet je bij de volgende pillon zijn. De signalen komen steeds sneller en je moet dus steeds harder lopen. De test is klaar als je de pillonen niet meer haalt. Er is een rechtlijnig verband tussen de hartslag en de loopsnelheid. Op een gegeven moment stijgt de hartslag minder snel dan de snelheid. In een grafiek kun je dit punt herkennen door een knik in de rechte lijn. De validiteit van deze test wordt wel eens in twijfel getrokken, maar in de praktijk heb ik gemerkt dat deze toch wel redelijk betrouwbaar is. Als je een keer deel wilt nemen aan een dergelijke test kun je een mail sturen naar joop.broeders@eindhovenatletiek.nl Op vrijdagavond wordt er namelijk regelmatig een dergelijke test bij Eindhoven Atletiek afgenomen.

Een nog exactere methode van bepalen van het omslagpunt is een lactaattest met bloedafname. Hiervoor kun je terecht bij een sportarts of SMA.

Op basis van het omslagpunt kunnen nu de diverse looptempo’s worden bepaald. Deze gaan uit van een percentage van het omslagpunt.
   
                                              Ondergrens                 Bovengrens
Hersteltraining                         60 %                           75 %
Extensieve duurloop               75 %                           85 %
Intensieve duurloop                85 %                           95 %
Extensieve interval                  95 %                         100 %
Intensieve interval                  100 %                    > 100 % 

Reactie plaatsen
Naam
E-mail
Bericht
Reacties worden geladen...

| Specials |

54e De Hypotheker-Beekloop

54e De Hypotheker-Beekloop

woensdag 21 augustus a.s.

JOOP broeders op Facebook

| laatste reacties |

JoopBroeders.nl is powered by Cognito Concepts
sponsored by
Casadelmar